TARIEVEN

Als u in behandeling gaat bij een vrijgevestigde BIG-geregistreerde psycholoog of psychotherapeut, dan wordt deze in principe vergoed vanuit uw basisverzekering. Om een vergoeding te krijgen, hebt u een verwijsbrief nodig van de huisarts, medisch-specialist of bedrijfsarts. Dat is geregeld in de Zorgverzekeringswet.

Hoeveel u vergoed krijgt, hangt af van uw verzekeringspolis (natura of restitutie) en of uw behandelaar wel of geen contract heeft met uw zorgverzekeraar. Onze praktijk heeft contracten met Achmea (labels: de Friesland/FBTO/Interpolis/De Christelijke/ZieZo/Zilveren Kruis). Met VGZ (labels: Bewuzt/IZA/IZZ/UMC/Univé/VGZ/ZEKUR). Met Caresq en met ONVZ.

Uw zorgpolis
Als u een naturapolis hebt, worden alle kosten vergoed, mits uw behandelaar een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Als hij geen contract heeft, dan vergoedt uw zorgverzekeraar ongeveer 60 tot 80% van de behandeling. De overige kosten moet u zelf betalen. Het wettelijke eigen risico (€ 385 in 2023) moet u altijd zelf betalen. Uw behandelaar stuurt de nota rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar.

Hebt u een restitutiepolis? Dan maakt het niet uit of uw behandelaar een contract heeft met uw zorgverzekeraar. U krijgt dan in principe het gehele bedrag vergoed. Het wettelijke eigen risico (€ 385 in 2023) moet u wel zelf betalen. Er zijn restitutiepolissen waarbij niet alles wordt vergoed. Lees uw zorgpolis goed door. Uw behandelaar stuurt de nota meestal niet naar uw verzekeraar, maar aan u. U betaalt de rekening eerst zelf en stuurt deze vervolgens door naar uw verzekeraar die (een deel van) de vergoeding naar u overmaakt.

Wat gebeurt er als u niet op de afspraak komt?
Als u een afspraak niet of niet op tijd afzegt, dan moet u het consult zelf betalen. Dit heet no-show. U krijgt dit niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Het tarief voor no-show is €50.

De prijs van het consult hangt af van het beroep van uw behandelaar. Een gz-psycholoog is bijvoorbeeld goedkoper dan een klinisch psycholoog. Het soort consult: een diagnostiekconsult is duurder dan een behandelconsult. De duur van het consult: hoe langer het consult duurt, hoe meer het kost. De plek waar het consult plaatsvindt: een consult een vrijgevestigde praktijk is goedkoper (dan bijvoorbeeld een hooggespecialiseerde instelling). Uw behandelaar is wettelijk verplicht om de tijd te noteren die hij aan de behandeling besteedt. De behandeling kan live of bijvoorbeeld via een onlineverbinding plaatsvinden. Daarnaast mag hij tijd rekenen waarin hij overlegt met collega’s die ook bij uw behandeling betrokken zijn.

In de tarievenzoeker van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt u alle maximumtarieven.   De kosten voor relatietherapie worden niet vergoed. Echter wanneer partners elk worden verwezen door de huisarts met een eigen diagnose die verband houdt met relatieproblemen, dan kan relatietherapie wél geïndiceerd zijn.